4 tips om een professionelere website te maken

Een website maken met JouwWeb is niet moeilijk, althans; dat is ons doel! We proberen te realiseren dat iedereen met JouwWeb zelf een eigen website kan maken, ook zonder technische kennis. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen meteen een overzichtelijke en professionele website maakt. Er zijn een aantal do's en don'ts voor als je probeert een professionele website te maken. In deze post zullen we een aantal tips delen die ervoor zullen zorgen dat je website een professionelere uitstraling krijgt!

 

1. Structuur

De structuur van je website is erg belangrijk. Zonder een goede structuur wordt je website erg rommelig, waardoor het moeilijk is voor bezoekers om snel de juiste informatie te vinden. 

 

Om structuur in je website aan te brengen kun je kolommen gebruiken (lees hier meer over het werken met kolommen). Je pagina wordt overzichtelijker door je elementen in kolommen te plaatsen. Daarnaast wordt de bezoeker niet direct afgeschrikt omdat er té veel op een pagina staat.

 

Een goede manier om structuur in je teksten aan te brengen, is door te werken met koppen. Door middel van koppen kun je duidelijk onderscheid maken tussen verschillende teksten, en tussen verschillende onderwerpen binnen je tekst. Wanneer je met koppen werkt voorkom je dat er één grote lap tekst staat waardoor lezers afhaken, ook geef je door de koppen meteen het onderwerp van (het stuk) tekst aan.

 

Hieronder een voorbeeld van zowel het gebruik van koppen als kolommen:

 

Voor: zonder structuur

Na: met gebruik van koppen en kolommen

2. Het gebruik van witruimte en lijnen

Door het gebruik van witruimte en lijnen kun je verschillende secties van de website van elkaar scheiden. Hiermee geef je dus aan dat er een ander stuk content wordt weergegeven. De witruimte kun je breder en smaller maken, afhankelijk van hoeveel ruimte je graag wilt hebben tussen de content op je website. 

 

Je kunt ook witruimte maken in de breedte, dus bijvoorbeeld tussen twee stukken tekst. Dit kun je doen door een extra kolom in te voegen, tussen de twee tekstvlakken in. Wanneer je een kolom leeg laat, zul je zien dat deze als witruimte op je website verschijnt. 

 

Voor: zonder witruimtes en lijnen

Na: met witruimtes en een lijnen

3. Houd je website rustig; wees consistent! 

Wanneer je een rustige website hebt, is deze vaak meteen een stuk duidelijker. Zorg ervoor dat je geen overload aan elementen en verschillende afbeeldingen op je website hebt. Hierdoor zien bezoekers in één oogopslag wat het doel van je website is en waar ze de informatie die ze zoeken kunnen vinden. 

 

Het plaatsen van afbeeldingen kan een mooie toevoeging zijn van je website. Hiermee kunnen teksten meer gevisualiseerd worden en afbeeldingen kunnen je website mooi opvullen. Afbeeldingen kunnen er echter ook voor zorgen dat je website een poppenkast wordt, waardoor bezoekers door de bomen het bos niet meer zien. Gebruik daarom alleen relevante afbeeldingen die iets toevoegen aan je website. 

 

Bij het schrijven van tekst is dit misschien nog wel het meest belangrijk. Zorg dat je tekst een logische opbouw heeft en de alinea's niet te lang zijn. Het meest overzichtelijke is om met één lettertype te werken, en om de grootte van de teksten zo veel mogelijk hetzelfde te houden: ga dus spaarzaam om met verschillende lettergroottes. Ditzelfde geldt voor verschillende kleuren in je teksten: probeer zo veel mogelijk één kleur voor je teksten aan te houden.  

 

Voor: een te drukke website

Na: een overzichtelijke en rustige website

4. De opbouw van je pagina's

Waarschijnlijk heb je veel verschillende pagina's op je website staan. Deze pagina's komen bovenaan in het menu te staan, om zo gemakkelijk tussen de pagina's te navigeren. Het is belangrijk dat er in deze balk niet té veel pagina's staan, omdat dit erg druk en onoverzichtelijk wordt. Hierdoor wordt het niet gemakkelijker om op de juiste pagina terecht te komen. Daarom is het slim om met subpagina's te werken. Het beste is om de subpagina's in te delen in categorieën, zodat het logisch is dat bepaalde pagina's onder één hoofd pagina horen te staan.

 

Voor de meest overzichtelijke homepagina, kun je proberen om het aantal pagina's op één regel te laten staan. Dus wanneer er twee regels met pagina's komen te staan, zou je kunnen proberen om deze in te korten door gebruik te maken van subpagina's

.

In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een onoverzichtelijk menu en een betere indeling van de pagina's.

 

Voor: veel pagina's in menu

Na: pagina's ingedeeld in subpagin's.

Hopelijk heeft dit artikel ervoor gezorgd dat je inspiratie hebt gekregen voor het professionaliseren van je website. Zoals je hebt kunnen lezen is het niet moeilijk om je website professioneler te maken, maar moet je vooral weten hoe je dit het beste kunt doen! Graag lees ik in de reacties terug of je hier iets aan gehad hebt, en of je je website met behulp van deze tips mooier hebt kunnen maken.

 

 

Geschreven door: Loes Cortenbach - Stagiaire online marketing en communicatie


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.