Hoe wordt mijn website beter vindbaar op Google?

Wanneer je een eigen website hebt, wil je natuurlijk dat deze gevonden wordt door zoekmachines en hierdoor nóg meer bezoekers trekt. Het is natuurlijk erg voornaam dat je website er goed uitziet, zodat mensen je website graag bezoeken en hierdoor ook vaker terugkomen op je website. Maar hoe zorg je er nou voor dat je ook hoog in de zoekresultaten van zoekmachines als Google terecht komt? Als je bijvoorbeeld een website hebt voor je kapsalon, over honden of over het laatste nieuws zul je bekend zijn met het probleem dat er veel websites zijn die hoger in Google komen dan jij. Hoewel het met een website met zo'n onderwerp moeilijk wordt om helemaal bovenaan te komen staan, zijn er een aantal trucjes om ervoor te zorgen dat je hoger rankt in de zoekresultaten van Google; dit wordt ook wel SEO (search engine optimization) genoemd. 

 

Trefwoorden gebruiken

Bedenk jezelf welke zoektermen mensen gebruiken waarvan je wilt dat zij je website bezoeken. Zorg er vervolgens voor dat je deze zoektermen als trefwoorden gebruikt in je titel, koppen en in je teksten. Bij het bedenken van deze trefwoorden is het belangrijk dat je naar termen zoekt die niet te standaard zijn. Dit is extra belangrijk wanneer je een website hebt zoals voor je kapsalon; deze zijn er namelijk al ontelbaar. Zoek dus naar trefwoorden die hier net van afwijken, of voeg iets toe aan de trefwoorden zodat er specifieker gezocht kan worden naar je website.

 

Om goede trefwoorden te bedenken voor je website kun je dus nadenken over wat jouw doelgroep intypt om de juiste website te vinden. Verplaats je dus in je doelgroep, wat zouden zij intypen wanneer ze opzoek zijn naar jou? Om de kapsalon als voorbeeld te gebruiken: kapsalon alleen zal niet voldoende zijn omdat ontelbare websites deze telwoorden reeds gebruiken. Je kunt hier dus bijvoorbeeld een woonplaats of bepaald expertise aan toevoegen om zo sneller gevonden te worden wanneer mensen opzoek zijn naar een kapsalon. 

 

Deze trefwoorden kun je ook gebruiken in de pagina-titel en de omschrijving van je pagina's, deze worden namelijk meegenomen in de resultaten van Google. Bij JouwWeb kun je dit invoeren wanneer je naar de instellingen van je pagina's gaat:

De content op je pagina's

Het is belangrijk dat je pagina's de goede content bevatten om zo door Google opgepikt te worden. De trefwoorden die in de bovenstaande alinea staan omschreven dien je enkele keren te gebruiken in de teksten op je website. Daarnaast zijn er een aantal andere zaken waar je op kunt letten:

 

Je pagina's zouden minimaal rond de 300 tot 350 woorden moeten bevatten zodat Google deze hoger rankt. Dit omdat pagina's onder dit aantal woorden niet als interessant worden gezien, want met zo weinig woorden kan het nauwelijks relevante informatie zijn wordt dan gedacht. Daarnaast is het belangrijk om originele content te gebruiken, schrijf dus zelf je teksten en gebruik hiervoor zo weinig informatie mogelijk van derden. Wanneer je teksten gebruikt die niet van jou zijn, zal Google deze ook als minder relevant zien en daarom je pagina's minder hoog in de zoekresultaten weergeven. Tot slot is het van belang dat je regelmatig nieuwe content blijft plaatsen op je website, wanneer je regelmatig je website update zal deze als belangrijker worden gezien en hoger in de zoekmachines terecht komen.

 

 

Linkbuilding & Social media

Voor een goede vindbaarheid is het belangrijk dat er verschillende links naar je website zijn, hierdoor ziet Google namelijk dat je een populaire website hebt; deze worden als belangrijker gezien. Wanneer anderen naar je website linken betekent dit dat je website belangrijk is, daarom zal deze dan beter vindbaar worden. Je kunt ook andere vragen om links naar je website te plaatsen. Dit concept wordt linkbuilding genoemd. 

 

Een manier om zelf te zorgen voor links en voor verkeer naar je website is door je website te delen via social media, en door anderen te stimuleren dit ook te doen. Via social media kun je ook de nieuwste ontwikkelingen rondom je bedrijf delen om zo mensen op de hoogte te houden van je bedrijf. Ook kun je hierdoor meer volgers krijgen, wat ook je online reputatie zal verbeteren. 

Tip: door middel van de social knoppen van JouwWeb kun je directe links naar je sociale media op je website plaatsen!

 

Voordelen van JouwWeb

Een eigen domeinnaam zorgt ervoor dat Google je website beter zal vinden. Zij hechten namelijk meer waarde aan een website met een eigen domeinnaam, dan bijvoorbeeld een website als naam.jouwweb.nl. Mocht je nog geen eigen domeinnaam hebben en het goed vindbaar zijn erg belangrijk vinden, kun je overwegen om een Pro-pakket te nemen. Bij dit abonnement zit een eigen domeinnaam inclusief, hierdoor zul je de kans vergroten dat hoog in de zoekresultaten van Google terecht komt.

 

Verder heb je met het Pro-pakket een reclamevrije website, iets wat Google ook belangrijk vindt met betrekking tot het ranken van websites. Je kunt zelf met HTML ook advertenties op je website plaatsen, maar let er wel op dat teveel advertenties je vindbaarheid negatief zullen beïnvloeden.

 

Dus wil je dat je website beter vindbaar wordt, let dan op de trefwoorden die je gebruikt en waaronder je gevonden denkt te worden. Gebruik deze ook in de content op je website, en zorg dat je originele en relevante content plaatst. Daarnaast zijn linkbuilding en social media belangrijk om de vindbaarheid van je website te vergroten. Tot slot zijn er verschillende voordelen van het JouwWeb Pro-pakket die ervoor zullen zorgen dat je website optimaal zal scoren op Google zoals een eigen domeinnaam en een reclame-vrije website. 

 

Hopelijk heeft deze blog ervoor gezorgd dat je een beter idee hebt over wat er belangrijk is wanneer je je website beter vindbaar wilt maken. Heb je iets aan deze tips gehad? Dan horen we dit graag van je in de reacties! Mocht je nog meer informatie willen over het beter vindbaar worden van je website, bekijk dan de zoekmachine-optimalisatie sectie in onze help sectie voor verschillende artikels die hier aanvullende informatie over geven.

 

Geschreven door: Loes Cortenbach - Stagiaire online marketing en communicatie


Reactie plaatsen

Reacties

Loes - JouwWeb
2 jaar geleden

Beste Natasja,

Wij gebruiken zelf al de juiste tags. Als je in onze tekst-bewerker koppen gebruikt dan zit je automatisch goed. Je hoeft zelf dus niets meer aan de h1 tag te doen om je vindbaarheid te verbeteren.

^Loes

Natasja
2 jaar geleden

Ik las eens dat je H1 tags ervoor moest gebruiken. Maar dat is dus helemaal niet zo? Als ik jullie blog goed begrijp kan ik dus beter die H1 tags weg halen en gewoon stukje tekst mbt de pagina neerzetten?!