Websites bouwen: steeds belangrijker in het onderwijs

Tot een aantal jaar geleden was websites leren bouwen in het onderwijs ondenkbaar. In een wereld die alsmaar technischer wordt, is het internet dan ook niet meer weg te denken. Toch lijkt dit een steeds onvermijdelijker onderwerp te worden voor middelbare- en zelfs voor basisscholen, vandaar dat ook de 21e eeuwse vaardigheden een steeds grotere rol zullen gaan spelen in het onderwijs. In de praktijk is dit vaak lastig uit te voeren, vandaar dat we een lespakket hebben ontwikkeld om leerlingen bekend te maken met websites bouwen.

 

We zien het bij JouwWeb steeds meer, leraren die vragen naar de mogelijkheden met ons systeem. Het wordt dan ook al veel gebruikt door scholen, bijvoorbeeld voor middelbare scholen zodat leerlingen hierin hun portfolio's kunnen bijhouden. 

Ook zijn er steeds meer studenten die websites maken om projecten er aantrekkelijker uit te laten zien, want met een eigen website ziet je ondernemingsplan er natuurlijk een stuk professioneler uit. 

 

Daarnaast zijn er ook steeds meer basisscholen die JouwWeb gebruiken om leerlingen bekend te maken met internet en websites bouwen. Want in een wereld waarin de online omgeving een alsmaar grotere rol speelt, kun je niet vroeg genoeg beginnen om te leren over de mogelijkheden die het internet biedt. 

 

Lespakket

Bij JouwWeb hebben we een lespakket ontwikkeld, speciaal voor lessen in het onderwijs. Deze is nu getest en bijna klaar voor gebruik. De bedoeling van het lespakket is dat leerlingen in een korte tijd leren om eenvoudig zelf een website te maken. Het lespakket is goed voor 1 à 2 lessen van ongeveer een uur. Hierin zullen de basics van een website bouwen behandeld worden en de leerlingen kunnen hier grotendeels zelfstandig mee aan de slag.  

 

Het lespakket bestaat uit een aantal hulpmiddelen, namelijk:

  • Instructie pagina: Op deze pagina staan instructies die de leerlingen kunnen volgen om stapsgewijs het maken van een website te leren. Deze pagina is ook prima uit te printen zodat de instructies als handouts uitgedeeld kunnen worden.
  • Docentenhandleiding: Hierin staan de leerdoelen van de les en een roadmap om samen met de leerlingen naar het leerdoel toe te werken.
  • Een presentatie: De presentatie is bedoeld om de les mee op te starten en voorkennis aan te wakkeren. Tevens is deze om de les mee af te sluiten, te evalueren en te reflecteren of de leerdoelen behaald zijn.

 

Voor wie?

Het lespakket is getest in een aantal verschillende scholen, vanaf groep 7 van de basisschool tot middelbare scholen. 

Ben jij een leraar die het lespakket ook graag wil gebruiken in de klas? Dat kan! Ga dan naar deze pagina voor meer informatie. 

 

 

Geschreven door: Loes Cortenbach - Stagiaire online marketing en communicatie


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.